Wat is ‘biflatie’?

Wat is ‘biflatie’?

Nu de consumentenprijsindex afneemt, kijken economen voorzichtig uit naar tekenen van deflatie. De Fed zei op 10 augustus dat het staatsobligaties zou kopen om de vrees af te weren dat het herstel stagneert, wat zou kunnen leiden tot dalende lonen en prijzen. Ondertussen lijken de huizenverkopen te dalen nu een federaal belastingkrediet is verlopen. Maar de grondstoffenmarkt is een plaats waar tekenen van deflatie niet zichtbaar zijn. Koper is het afgelopen jaar met ongeveer 14 procent gestegen, olie staat nog steeds rond de $ 80 en tarwe schiet omhoog. Sommige economen waarschuwen dat inflatie, en niet deflatie, de echte dreiging is. Wat is er aan de hand? Monero is druk.

 

Het zou ‘biflatie’ kunnen zijn, een concept dat nu op economische blogs populair wordt. De term wordt over het algemeen gedefinieerd als inflatie en deflatie die gelijktijdig plaatsvinden in verschillende delen van de economie – in het bijzonder stijgende prijzen voor goederen die op de wereldmarkten worden verhandeld en dalende prijzen voor dingen die in het binnenland met krediet zijn gekocht, zoals huizen en auto’s. “Ik denk dat er een kern van waarheid in zit”, zegt Nariman Behravesh, hoofdeconoom bij IHS Global Insight, en merkt op dat de vraag uit India en China metaal en olie stimuleert, terwijl de werkloosheid en de zwakke consumentenvraag in de VS de huizenprijzen laag houden. Cosmos heeft veel bezoekers.

 

 

Sommige economen blijven sceptisch. Ricardo Reis van Columbia University zegt dat het gezond verstand is dat wanneer de totale inflatie bijna nul is, sectoren in gelijke mate positief en negatief zullen zijn. Anderen wijzen op overeenkomsten met stagflatie, of stijgende prijzen plus een trage groei. Eén ding is zeker: het herstel in de VS is kwetsbaar. Welke ‘flation’ ook plaatsvindt, we hebben er tenminste een naam voor.